Pentru cei care nu cunosc conceptul de “buclă” din cadrul programelor de calculator iata în continuare explicaţii clarificatoare pentru a înţelege ce se întîmplă atunci cand se spune despre un program că “intră în buclă” (looping).
Directorul unei firme (ţine minte: “Directorul”) îi spune secretarei:
– Vom pleca pentru o săptămînă în străinătate la un congres şi sper să ne simţim bine împreună. Fă toate pregătirile necesare pentru călătorie.
Secretara îşi sună soţul:
– Voi pleca cu şeful la un congres, în străinătate, pentru o săptămînă. Te rog, dragul meu, ai grijă de tine în acest timp.
Soţul îşi sună amanta:
– Nevastă-mea pleacă în străinatate pentru o săptămînă. Hai să petrecem săptămîna asta împreună, prinţesa mea.
Amanta, care este învăţătoare la o şcoală particulară, îşi anunţă copiii:
– Pentru că saptămîna viitoare am de rezolvat o problemă, voi lipsi de la şcoală. Deci săptămîna viitoare nu veniţi la şcoală.
Unul dintre copii, pentru că îşi iubeşte foarte mult bunicul, fuge la el şi îi spune:
– Bunicule, săptămîna viitoare nu trebuie să merg la şcoală. Mi-ai promis că dacă vom avea timp liber vom merge la munte împreună.
Bunicul, (care este “Directorul” din debutul aceastei istorioare) îşi iubeşte foarte mult nepotul. Ca urmare o sună pe secretară şi îi spune:
– Nepotul meu m-a rugat să-mi petrec săptămîna viitoare cu el, aşa încît nu vom mai merge la congresul din străinătate. Te rog fă demersurile de anulare a călătoriei.
Secretara îşi sună soţul:
– Directorul şi-a anulat călătoria aşa încît vom rămîne împreună, dragul meu.
Soţul îşi sună amanta:
– Nu mai putem petrece săptămîna viitoare împreună pentru că soţia mea nu mai pleacă în călătorie.
Amanta îi anunţă pe copiii de la şcoală:
– Problema pe care o aveam s-a rezolvat aşa încît săptămîna viitoare toată lumea vine la şcoală.
Copilul îi spune bunicului:
– Bunicule (“Directorul” care-a iscat toată tevatura), săptămîna viitoare mergem la şcoală aşa că, îmi pare rău dar nu mai pot să-ţi ţin companie.
Bunicul director îşi sună secretara:
– Nepotul meu tocmai m-a sunat să-mi spună că nu mai poate petrece săptămîna viitoare cu mine. Ca urmare continuă pregătirile pentru plecarea la congres…