“Draghe mama, se stii ca io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Tara Motilor, nu la Tara Secuiasche. Sunt sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es am si niste dungi pe gat, m-a strans de la cravata. Si mai am o mina in gips, che mi-am prins-o la usa de la casa unde stau, care nu are geamuri. In rest e bine.
Motzii e buni cu mine, invatza la io romaneste. Am invatat imnul la ei “Treiasche duhul lui Iancu“. L-am invatat pe tot. Greu. Foarte greu. Mi-au spus colegii de birou sa stiu la imn pe de rost si noaptea ca pe Tatal nostru. Nu stiu cine e tatal la ei, dar am invetat la imn tot. O se il chint si la tie chind ajung acase la Harghita… Dache mai ajung…
Am invetat si alt chintec, e obligatoriu dimineata aicea la ei, “Iancule mare”. Plecut la mine se chintem cu totii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De prune. Si io si ei. Si chintem si invetem romaneste. Ei pe mine, mai ales. Place la mine la Abrud.
Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinti. I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu si popa din Abrud. Care a citit din Biblia si avea si o luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei “nu la fatza che se vede, la oase”. Es am luat apoi scaunul in dintzi. Si Toma era la birou si avea un furciu la iel. Simpaticus ember. Ascutit furciu. Il plimba pe la ochii la mine.
Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine stie. Draghe mama, in rest e bine. M-am obisnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu stiu al cui e magarul. “Apa, paie si bataie”. Mai am cinci luni si jumetate si vin acase, mama.
Repede trece. Dupe ce am iesit de la urgente a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig. Treiasche Avram Iancu! (Ase tre se strig de trei ori pe zi) Avram Iancu prieten la mine e. Pusilok, Csibi Barna“